ReClock 1.8.7.3

Discussion in 'ReClock' started by James, Dec 3, 2010.

  1. James

    James SlySoft Development Team Staff Member

    Watching PAL DVDs? Here's why you need ReClock: http://sandbox.slysoft.com/palspeedup/index.html

    Download ReClock here: http://sandbox.slysoft.com/beta/SetupReClock1873.exe

    Note:
    * ReClock must be installed *after* PowerDVD or Arcsoft TMT 3/TMT 5
    * Whenever PowerDVD or Arcsoft TMT 3/ TMT 5 is updated or reinstalled, ReClock must be reinstalled
    * ReClock replaces the ASAudioRenderer.dll in the TMT 3/ TMT 5 Codec directory. A backup ASAudioRenderer_bak.dll will be created. Do not delete this file, it is required!

    1.8.7.3 - 02/12/2010
    * New: Improved frame rate detection accuracy of the built-in estimator
    * Some fixes and improvements

    Source code for GPL'ed code is available here:
    http://oss.slysoft.com/ReClock/
     
  2. leeperry

    leeperry Well-Known Member

    thanks James, I will try those pesky 60fps files again and report back [​IMG]

    BTW, is there a good reason to disable the DS helper and only keep the built-in estimator? I don't remember why I did this :eek:

    EDIT: they still fail for me on XPSP3:
     
    Last edited: Dec 3, 2010
  3. Manolito

    Manolito New Member

    AC3 encoding not working?

    Hello,

    I really like ReClock and I have been using it for a few months, now.
    Yesterday I installed the new version 1.8.7.3 in order to update my previous installed version 1.8.7.1.

    Unfortunately I discovered that AC3 encoding does not work anymore. :(
    With version 1.8.7.1 my AV receiver detected an AC3 stream with 640kbps, now the signal can't be recognized and I get no audio output. PCM stereo output with ReClock does still work, but everytime I check the AC3 encoding option I get no sound via SPDIF.

    Does anyone else experience the same problem with this version?

    Best regards,
    -Manuel-
     
    Last edited: Dec 10, 2010
  4. Wo0zy

    Wo0zy New Member

    AC3 encoding still works for me. What player software are you using?

    Wo0zy
     
  5. Manolito

    Manolito New Member

    I'm using Power DVD 10 Ultra Mark II (latest build 2325).
    PCM output from ReClock still works. Only AC3 is broken... :confused:

    Today I uninstalled ReClock, re-installed PowerDVD, re-installed ReClock (this time the older version which worked before). The problem persists. So, it's not this version only, but AC3 encoding from ReClock in general.
    AC3 in Windows Media Center still works fine on the same PC.
     
  6. Ingram

    Ingram Well-Known Member

    Got me a problem with TrueHD audio from a HD-DVD MKV AND using Timestretching at the same time!

    Every few seconds the audio drops out! :(

    Only happens if I use Timestretching to 25FPS.

    MPC-HC (TrueHD -> FFDShow (32Bit PCM 5.1) -> Relock)

    Here is a log.

    Doesn't happen to my E-AC3 HD-DVD Rips :)

    EDIT: I just tried MPC-HC's built in AC3 decoder thing and the same problem is occuring. I figure you missed this bug because no one else is stupid enough to use time stretching on a TrueHD track like me :p

    EDIT 2: Re-produced this issue with a BD disc played in MPC-HC, The Dark Knight using it's True-HD track, doesn't do it if I select the normal AC3 track of course.

    Please fix :)
     

    Attached Files:

    Last edited: Dec 15, 2010
  7. Oversemper

    Oversemper New Member

    Hello guys! I got this:
    Notebook => via USB => DAC/AMP => Headphone
    DAC/AMP is Dr.Dac2 DX

    So I needed to mix a multichannel audio from MKVs to a stereo PCM signal and send it to DAC.

    I eventually got it working and DAC shows a sample rate of input signal rightly, not depending on Win7 default audio settings.

    And I got an “Audio: WASAPI excl.” written at ReClock properties. BUT no “(bit exact)” here.
    Does it show that something isn’t right?
    I got MPC-HC 1.4.2499.0 + ffdshow rev 3703 + ReClock 1.8.7.3
    Here is some shots of my setup:
    [​IMG]
    Blank at WASAPI Exclusive is just a bug with the name of Device. And it is only it Reclock, in system device is called "DR.DAC2 DX", so is in MPC-HM and foobar2k but in ReClock it is blank. But signal is sent rightly.
    [​IMG]
    [​IMG]
    And actually I've tried all possible sane and insane combinations of setup in all programs but "bit exact" never appear.
    Doesn't depend on file either: tried 16bit sources (has to reset ffdshow to 16 bit output), native PCM (WAV) files, DTS or AC3 mkv. Everything is mixed and encoded to stereo PCM well but no "bit exact" whatsoever.
     
    Last edited: Dec 31, 2010
  8. glsf91

    glsf91 New Member

    Just found a bug:

    I installed reclock without support for TMT and PDVD. You can deselect this by installation.
    But when you uninstall reclock then you end up in an endless loop. It first tries to deinstall a file for TMT or PDVD which is not there. It is not possible to abort this uninstall normally. I keeps repeating uninstall file for TMT or PDVD.

    I solved this abort the uninstall program with the taskmanager. Then install reclock again (which was still there) but only the TMT and PDVD items selected.
    Then uninstall works.

    I did this on Windows 7 32 bit if relevant.
     
  9. deathlord

    deathlord Active Member

    Hi

    I would like to use the ChannelMaskOverride_6 debug registry value. Do I have to add the value to HKEY_CURRENT_USER\Software\ReClock\Config
    ?
    Do I have to make a DWORD (32-bit) Value or a String Value?

    I'm on W7x64 with reclock 1.8.7.3.

    Thanks.
     
  10. James

    James SlySoft Development Team Staff Member

    Yes & DWORD (see changelog for hex values).
     
  11. deathlord

    deathlord Active Member

    Hm, ok. I don't know if I understand everything correctly.

    In my 7.1 setup with MPC, reclock set to WASAPI, 7.1 (0x63f) files are played correctly. But with 5.1 files (0x60f) the surround channels come through the back instead of the side.
    If I used direct sound, kmixer would change the signal from 0x60f to 0x3f and thus surround would come through side. But in WASAPI, kmixer is not use.

    So I thought I would have to set ChannelMaskOverride to 0x3f to get what I need. But nothing changes. The surrounds always come through the back, no matter if I set ChannelMaskOverride to 0x3f or 0x60f?
     
  12. James

    James SlySoft Development Team Staff Member

    0x60f should be the side speakers, see the definitions in the changelog:

    Code:
      SPEAKER_FRONT_LEFT              0x1 
      SPEAKER_FRONT_RIGHT             0x2
      SPEAKER_FRONT_CENTER            0x4
      SPEAKER_LOW_FREQUENCY           0x8
    
      SPEAKER_SIDE_LEFT               0x200
      SPEAKER_SIDE_RIGHT              0x400
    
    0x01 | 0x02 | 0x04 | 0x08 | 0x200 | 0x400 = 0x60F
    
    
    EDIT:
    And the value to add should be named ChannelMaskOverride_6
     
  13. deathlord

    deathlord Active Member

    Ok, I think my registry value is now correct, the log says:
    Code:
    Getting reg key ChannelMaskOverride_6 = 1551
    (0x0000060f = 1551 in dec)

    But still the channels are unchanged.
    I don't know what I'm doing wrong.

    But wait, the input reclock receives is already 0x60f:
    Code:
    0.03s 001398         MediaType accepted
        0.03s 001398         SetMediaType()
        0.03s 001398         Input format:
        0.03s 001398         Format: FormatTag=0xfffe nBlockAlign=12 nSamplesPerSec=48000 wBitsPerSample=16 nChannels=6 cbSize=22
        0.03s 001398         nAvgBytesPerSec=576000, [COLOR="Red"]ChannelMask=0x60f[/COLOR], ValidBitsPerSample=16
    Apparently, 0x60f always gets mapped incorrectly, because there is no kmixer converting it to 0x3f.
    But, as I wrote, I also tried to use 0x3f instead and the situation stays the same.
     
  14. deathlord

    deathlord Active Member

    James,

    Can you add a debug value that swaps side and back channels *for 8 channel (0x63f) only*?

    I think this is the only way to get correct channel mapping for my soundcard (RME HDSP 9632).
    The only explanation I have is the driver will always use the back channels with a 6 channel input signal, irrespective of the channel mask. The new switch would allow RME (and possibly other brands) users to finally get consistent mapping of 6- and 8-channel signals in WASAPI.
     
  15. Mark_A_W

    Mark_A_W Well-Known Member

    The Asus Xonar has this problem too.

    When I send the drivers an 8 channel signal, but with 2 channels silent (so 5.1 soundtrack, with mixer in ffdshow set to 7.1), it sends the surrounds to the rear speakers, instead of the side.

    If I send 5.1 direct to the drivers it upmixings to 7.1 some unknown way.

    The short version is I think a switch like this would be useful to me too.
     
  16. leeperry

    leeperry Well-Known Member

    BTW, James, dumb question please :eek:

    the previous resampler only worked in 32fp, is that still the case for the new one? coz there's many choices for DSP(VST plugins, etc) bit depth in ffdshow now :agree:
     
  17. leeperry

    leeperry Well-Known Member

    Hi James, you never answer my posts these days(been a naughty boy I guess :D), but I was comparing resamplers again(and again) and the best I've heard so far is SoX: http://sox.sourceforge.net/

    It really provides an amazing SQ when going 44.1>96kHz in the highest quality setting(forcing linear phase, disallowing aliasing, w/ 95% passband).

    I guess getting it to work in Reclock would be complicated? :bowdown:

    I might ask some friends for help, any pointers please?
     
  18. James

    James SlySoft Development Team Staff Member

    32bit fp, yes.
     
  19. James

    James SlySoft Development Team Staff Member

    ReClock requires a resampler which is able to dynamically change the sampling rate. IIRC SOX doesn't.
     
  20. deathlord

    deathlord Active Member

    James,

    How about my little feature request, can you do it?
    I will be grateful for ever...:bowdown:

    Cheers
    deathlord